Postępowanie egzekucyjne w administracji - Gumulak, Elżbieta (My University, 2013)
Niniejsza praca traktuje o administracyjnym postępowaniu egzekucyjnym. Przedstawiono istotę egzekucji administracyjnej, jej pojęcie, zakres przedmiotowy i podmiotowy, poddając charakterystyce jedynie główne podmioty, których katalog okazał się być szerokim. Opisane zostały dywagacje na temat procesu postępowania egzekucyjnego oraz zarys instytucji środków egzekucyjnych. Podjęte rozważania pozwalają stwierdzić, iż ogólnodostępna literatura przedmiotu z zakresu nauk prawno-administracyjnych, stanowi niewątpliwie o rozległości zagadnienia postępowania egzekucyjnego w administracji. Zakres obowiązywania i funkcjonowania rozważanych zagadnień określony jest w stosownych normach prawnych. Kardynalnym aktem normatywnym, traktującym o egzekucji administracyjnej jest Ustawa z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Ustawa ta posiada również stosunkowo liczne odesłania do wielu innych aktów, co także zostało uwzględnione w treści prezentowanego opracowania. Mamy tu na myśli między innymi Ustawę z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego. W niniejszej pracy niejednokrotnie odnoszono się – poza wspomnianymi aktami prawnymi – także do literatury przedmiotu, komentarzy do ustaw, jak również orzecznictwa sądowego.
Administrative Enforcement Proceedings
Keywords: postępowanie egzekucyjne; administracja państwowa; akty prawne; kodeks postępowania administracyjnego