Karty płatnicze jako forma pieniądza elektronicznego na przykładzie Banku Pekao S.A. - Tryba, Martyna (My University, 2011)
Celem pracy jest wyjaśnienie m.in., czym są karty płatnicze i na czym polegają przeprowadzane za ich pośrednictwem rozliczenia. Praca składa się z czterech rozdziałów: W pierwszym rozdziale omówiono historię rozwoju kart płatniczych na świecie i w Polsce, omówiono również rodzaje kart płatniczych a także ich rynek. Drugi rozdział zawiera informacje dotyczące cech charakterystycznych kart płatniczych oraz informacje na temat największych emitentów kart wraz z przykładowymi wzorami kart. W trzecim rozdziale przedstawione zostały korzyści i zagrożenia, jakie wynikają z posługiwania się kartami. Czwarty rozdział zwiera informacje dotyczące banku Pekao S.A, a dokładnie historia banku, jego misja, rodzaje kart płatniczych wydawanych przez bank Pekao wraz z wzorami kart, a także informacja na temat umowy karty płatniczej oraz usługi dodatkowe, które wzbogacają ofertę kart płatniczych banku Pekao S.A. Niniejszą pracę pisano wykorzystując pozycje książkowe w języku polskim a także strony internetowe Narodowego Banku Polskiego.
Credit cards as a from of electronic money as exemplified by Bank PEKAO S.A.
Keywords: karty płatnicze; rynek kart płatniczych; bezpieczeństwo; produkty bankowe