Kształtowanie systemu oceny pracowniczej na przykładzie ZUS w Nowym Sączu - Gucwa, Renata (My University, 2014)
Rozwój i sukces ekonomiczny przedsiębiorstw zależy od kompetencji i zaangażowania pracowników. Gwarancją optymalnego wykorzystania potencjału intelektualnego i zawodowego pracowników jest prawidłowo realizowany proces zarządzania zasobami ludzkimi. Jednym z jego elementów jest system okresowych ocen pracowniczych. Prawidłowo zaprojektowany i wdrożony powinien korelować ze strukturą organizacji i prowadzić do ciągłego podnoszenia jej kultury. Przeprowadzone wśród pracowników ZUS badania autorskie wykazały, że oceny pracownicze pozostawać powinny w ścisłym związku ze sferą motywacji i efektywności pracy. Ich motywacyjna rola rośnie wraz ze wzrostem poczucia rzetelności i sprawiedliwości, a efektywność w dużej mierze zależy od informacji zwrotnej polegającej na sformułowaniu konkretnych oczekiwań wobec pracownika w zakresie jego pracy i jej wydajności.

The development and economic success of enterprises depend mainly on employees’ competences and commitment. A carefully planned process of human resources management guarantees optimal use of employees’ intellectual and professional potential. The employee periodic appraisal system constitutes one of its key elements. An appropriately designed and implemented system shall correlate strongly with the company’s organizational structure as well as lead to a continuous improvement of its organizational culture. In the study, the proprietary questionnaire forms were addressed to the employees of the Social Insurance Institution - branch in Nowy Sącz. The research showed that the assessment procedure shall always have a close connection with the area of employee’s motivation and work performance. The employee’s motivation increases together with the sense of reliability and justice while their performance depends, to a large extent, on the feedback aiming to formulate specific expectations towards employees regarding their work and performance.
The Shaping of the Employee Appraisal System on the example of the Social Insurance Institution (ZUS) - branch in Nowy Sącz
Keywords: bariera; efektywność; motywacja; ocena; organizacja; zarządzanie; barrier; work efficiency; motivation; appraisal; organization; management; human resources; zasoby ludzkie