Wspólna waluta Europejskiej Unii Gospodarczo - Walutowej jako nowy pieniądz międzynarodowy i przyszła waluta polski - Bajorek Justyna (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest analiza wybranych aspektów wpływu wprowadzenia nowej waluty euro na ewolucję Międzynarodowego Systemu Walutowego, ze szczególnym uwzględnieniem pełnienia przez europejską walutę roli światowego pieniądza oraz możliwości i konsekwencji rozszerzenia Unii Gospodarczo - Walutowej na nowe kraje członkowskie Unii Europejskiej na przykładzie Polski. W pracy scharakteryzowano etapy ewolucji Międzynarodowego Systemu Walutowego – od Gold Standardu do współczesnego wielodewizowego systemu walutowego. Zaprezentowano okoliczności, tryb i zasady wprowadzenia nowej waluty euro. Szczególną uwagę zwrócono na podstawy traktatowe Unii Gospodarczej i Walutowej oraz sposób wyłonienia jej ostatecznego składu członkowskiego. Przedstawiono argumenty na rzecz tezy o rosnącym znaczeniu euro jako światowej waluty transakcyjnej, inwestycyjnej, rezerwowej i interwencyjnej oraz opisano Europejski Mechanizm Kursowy (ERM 2).Zaprezentowano możliwości i skutki rozszerzenia Unii Gospodarczo-Walutowej na kraje ostatnio przyjęte do Unii Europejskiej, na przykładzie Polski. W części wstępnej przedstawiono potencjalną obecność w Eurolandzie jako konsekwencję członkostwa Polski we Wspólnotach Europejskich. Kolejno zilustrowano sytuację Polski w kwestii wypełniania kryteriów uczestnictwa w UGW. Bazując na dotychczasowych doświadczeniach obecnych krajów członkowskich strefy dokonano następnie próby zbilansowania ewentualnych kosztów i korzyści przystąpienia Polski do UGW w przekroju makro- i mikroekonomicznym.
Common currencu of the European Economic and Monetary Union as new international unit of exchange and Poland's future currency
Keywords: Międzynarodowy System Walutowy; Unia Gospodarcza i Walutowa; euro jako waluta międzynarodowa; Europejski Mechanizm Kursowy; kryteria uczestnictwa w UGW