Dobór odpowiedniego systemu motywowania gwarantem efektywności pracy - Janikowska Dominika (My University, 2007)
Motywacja jest podstawowym czynnikiem decydującym o efektywności pracownika. Owa efektywność zależy na pewno od zdobytej wiedzy, inteligencji, szybkości uczenia się jak również wytrwałego dążenia do celu. Wynikać z tego mogłoby, że owa efektywność determinowana jest wyłącznie czynnikami wewnętrznymi człowieka. Należy jednak pamiętać, że oprócz tych wewnętrznych, duże znaczenie na jej rozwój mają ta że czynniki zewnętrzne. Istnieje więc potrzeba ustalenia kluczowych czynników motywujących w danym przedsiębiorstwie i zwrócenia na nie szczególnej uwagi przybudowaniu systemu motywacyjnego. W Polsce do najpopularniejszych czynników motywujących należy zaliczyć bodźce finansowe, podczas gdy w praktyce przedsiębiorstw państw wysoko rozwiniętych coraz istotniejsze stają się bodźce innego rodzaju (np. uznanie, poczucie ważności). Niniejsza praca składa się z pięciu rozdziałów. Działania sprowadzono do dwóch etapów. W pierwszym etapie przeprowadzono studia literatury przedmiotu z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi, teorii i systemów motywacji oraz psychologii pracy. Tę część pracy zamieszczono w czterech rozdziałach. Efektem prac drugiego etapu jest rozdział badawczy, zawierający wyniki przeprowadzonych badań.
The choice of the appropriate motivation system as a guarantee of effective work
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; funkcje motywowania; teoria potrzeb; teoria procesu; teoria wzmocnienia; płaca; premie; polityka awansowania; partycypacja pracowników; psychologia pracy; ocena efektywności pracy