Identyfikacja zagrożeń w procesach technologicznych związanych z obróbką metali i sposoby ich ograniczania na przykładzie firmy Szel-Tech - Niezgodzki, Wojciech (My University, 2011)
Celem pracy jest identyfikacja i profilaktyka zagrożeń w procesach technologicznych związanych z obróbką metali na wybranym stanowisku pracy. Aby w odpowiedni sposób dokonać wyboru odnośnie zastosowania identyfikacji oraz ograniczenia zagrożeń należy oszacować wartości charakteryzujące zagrożenia. Wartości charakteryzujące zagrożenie będzie przedstawiać dane źródło zagrożenia dotyczące poszczególnych parametrów, które będą wynikiem liczbowym określającym wielkości zagrożeń mierzalnych. Na podstawie danych liczbowych oraz określenia stopnia ryzyka zawodowego dobiorę odpowiedni sposób eliminacji źródła, który będzie ograniczał lub eliminował zagrożenia. Cel projektu obejmuje następujące zadania szczegółowe dotyczące sposobu identyfikacji i ograniczenia zagrożeń w firmie Szel - Tech: - rozpoznanie zagrożeń oraz ich omówienie pod względem definicji, wymagań prawnych oraz sposobu eliminacji źródeł -charakterystykę działalności branży z udziałem zastosowanej technologii produkcyjnej w firmie - identyfikację procesu produkcyjnego wyrobów -identyfikację wielkości dotyczących pomiarów czynników fizycznych środowiska pracy - identyfikację źródeł zagrożeń hałasu i wibracji, dotyczącą maszyn i urządzeń na stanowisku pracy - rozpoznania źródeł zagrożeń pod względem szkodliwości i uciążliwości - rozpoznania źródeł zagrożeń pod względem estymacji ryzyka zawodowego - opracowanie prewencji dotyczącej sposobu ograniczenia zagrożeń na wybranym stanowisku pracy. Ponadto posłużyłem się wymaganiami dotyczącymi najwyższych dopuszczalnych natężeń czynników szkodliwych i uciążliwych, towarzyszących przy występowaniu hałasu i wibracji, które zostały określone w przepisach wykonawczych rozporządzeniach, które nakazują stosowanie norm i normatywów.
Identification of hazards associated with metalworking and ways of limiting them.a case study of Szel-Tech company
Keywords: środowisko pracy; ryzyko zawodowe; BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); procesy technologiczne; warunki pracy; szkodliwe warunki pracy