Miejsce Wielkiej Brytanii we współczesnej Europie - Porwit Joanna (My University, 2004)
Celem niniejszej pracy jest dogłębna analiza pozycji Wielkiej Brytanii we współczesnej Europie. Zostało to dokonane poprzez przedstawienie całokształtu dokonujących się zmian i analizę wszystkich czynników mających wpływ na pozycję tego kraju w hierarchii międzynarodowej. W pracy tej autorka analizuje zatem wpływ czynników historycznych oraz geograficznych na stosunek Wielkiej Brytanii wobec procesów integracyjnych w Europie oraz sposób prowadzenia polityki zagranicznej i związane z tym podziały na wewnętrznej scenie politycznej. Autorka podejmuje się również analizy stosunków Wielkiej Brytanii ze Stanami Zjednoczonymi oraz roli jaką odgrywa Wielka Brytania w bezpieczeństwie europejskim, lecz również światowym. Ostatecznie analizie została poddana również, jakże ważna w dzisiejszych czasach, konkurencyjność gospodarcza tego kraju, jego liczne powiązania z gospodarką światową i wpływ tych powiązań na politykę zagraniczną i politykę bezpieczeństwa. Autorka analizuje wpływ wszystkich powyższych zagadnień na miejsce Wielkiej Brytanii we współczesnej Europie. Tezą tej pracy jest stwierdzenie, iż wydarzenia historyczne, jak upadek imperium brytyjskiego i doświadczenia podczas obu wojen światowych, odbiły ogromne piętno na sposobie prowadzenia polityki zagranicznej tego kraju. W rezultacie Wielka Brytania do dzisiaj prowadzi niezwykle aktywną politykę zagraniczną próbując zwiększyć znaczenie swojego kraju na arenie międzynarodowej i w pewien sposób odzyskać choć część utraconego imperium i wpływów.
Keywords: Wielka Brytania; stosunki międzynarodowe; Unia Europejska; eurosceptyzm; gospodarka brytyjska; bezpieczeństwo europejskie; NATO; USA; polityka zagraniczna