Zmienność opcji na WIG20 - Chodorowska Maria (My University, 2005)
Zmienność jakkolwiek by jej nie tłumaczyć, czy językiem statystyki czy po prostu niepewnością co do przyszłych cen instrumentów finansowych jest cechą rynków finansowych, która pozwala inwestorom na zwielokrotnienie zysków. Zmienność nazywana najprościej ryzykiem, które w finansach nie jest pojęciem negatywnym i może być skutecznie dywersyfikowane, jeśli je umiejętnie oszacować i chronić się przed nim dostosowując odpowiednią strategię inwestycyjną. Teoretyczny model Blacka – Scholesa dostarcza narzędzi, które umożliwiają oszacowanie zmienności ex post, ale z racji tego, że zakłada jej stałość w czasie trwania opcji nie najlepiej nadaje się do wyceny przyszłych opcji w warunkach rynkowych, gdzie jedyne niezmienne to to, że wszystko się zmienia. Na sytuację na rynku, oprócz czynników makroekonomicznych, politycznych, czynników ryzyka, duży wpływ wywierają ludzkie emocje i obawy przed stratami oraz informacje docierające do uczestników gry rynkowej. Niniejsza praca przedstawia metodę wyznaczania zmienności opcji opartą o dane historyczne i tą implikowaną przez rynek oraz próbuje oszacować przyszłą zmienność na podstawie statystycznego modelu GARCH(1,1). Celem pracy jest między innymi stwierdzenie czy na polskim, stosunkowo młodym, rynku opcji indeksowych daje zaobserwować się zjawisko uśmiechu zmienności. Na rynkach światowych po raz pierwszy zaobserwowano ten fenomen, dotyczący zarówno rynku walutowego FOREX jak i rynku opcji, po krachu giełdowym z 19 października 1987 roku, kiedy w bardzo szybkim tempie opcje będące poza ceną stały się opcjami w cenie, wzbudzając zainteresowanie inwestorów. K
Keywords: rynek papierów wartościowych; WIG20; zmienność opcji na WIG20; opcje; Giełda Papierów Wartościowych; strategie inwestycyjne; zmienność w modelu Blacka-Scholesa