Finanse osobiste i doradztwo finansowe w XXI wieku - wyzwania i problemy - Rams, Jakub (My University, 2011)
Przedmiotem niniejszej pracy jest analiza szeroko pojętej działalności doradztwa w finansach osobistych. Głównym celem tej pracy jest ocena stanu doradztwa, ze szczególnym uwzględnieniem stanu edukacji finansowej społeczeństwa oraz pokazanie jak zbudowane są finanse osobiste i jak można je kontrolować. Wiedza i umiejętności o budowaniu swojego własnego budżetu rodzinnego, planowaniu swoich finansów, kontroli wpływów i „wypływów” pieniędzy, możliwościach radzenia z „sezonowością” wydatków, ze zdarzeniami nagłymi, ale też z tymi, które wynikają z cyklu życia rodziny, a wymagają nakładów finansowych są potrzebne wszystkim. Im mamy mniej pieniędzy, tym bardziej jesteśmy narażeni na większe trudności finansowe. Dlatego tak ważna jest nauka tego jak racjonalnie gospodarować finansami osobistymi. W opracowaniu wykorzystane zostały wyniki własnych obserwacji, artykuły prasowe, zestawienia Głównego Urzędu Statystycznego, publikacje bankowe, a także analizy dokumentów udostępnionych przez banki i doradców finansowych, jak i dostępna literatura przedmiotowa.
Financial counseling in the XXI century - challenges and obstacles
Keywords: finanse; doradztwo finansowe; ocena; edukacja finansowa; kontrola finansowa; bankowość