Wykorzystanie systemu controllingu na przykładzie P.P.H. "Transsystem" S.A - Gorczyca Łukasz (My University, 2005)
Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena funkcjonowania przedsiębiorstwa „Transsystem” po wprowadzeniu controllingu oraz przedstawienie korzyści wynikających z efektywnego funkcjonowania tego systemu. Podjęto się udowodnienia następujące tezy : controlling jest kutecznym instrumentem pozwalającym przeciwstawić się zagrożeniom wynikającym z szybkich przemian gospodarczych, stworzona w przedsiębiorstwie „Transsystem” nowoczesna koncepcja zarządzania organizacjami poprzez zarządzanie przez projekty dostarcza jej wielu korzyści. Zaprezentowano pojęcie i istotę controllingu, jego funkcje i zadania oraz jego uwarunkowania i aspekty organizacyjne, a także wymiar operacyjny i strategiczny. Przedstawiono istotę i funkcje controllingu w obszarze produkcji oraz opisano rodzaje narzędzi controllingu produkcji, ich możliwości i efekty zastosowania . Po przedstawieniu ogólnej charakterystyki przedsiębiorstwa „Transsystem” dokonano analizy controllingu w badanym przedsiębiorstwie.
Keywords: controlling; zarządzanie strategiczne; zarządzanie operacyjne; controlling produkcji; zarządzanie produkcją