Biznes plan firmy świadczącej outsourcing usług czystościowo - porządkowych - analiza opłacalności inwestycji - Bodziony, Jerzy (My University, 2013)
Niniejsza praca powstała w celu opracowania dokumentu, jakim jest biznes plan działalności gospodarczej, dla firmy świadczącej usługi czystościowo - porządkowe w ramach projektów outsourcingowych. Opisano w niej proces tworzenia biznes planów, podkreślono ich znaczenie oraz ukazano metody analiz wykorzystywanych do opracowywania tych dokumentów. W pracy zawarto informacje na temat outsourcingu, jego definicje, obszary stosowania, korzyści i zagrożenia z niego płynące. W pracy opisano i zastosowano w praktyce analizy wykorzystywane do badań rynku oraz analizy wykorzystywane do badania finansowej opłacalności. Ustalono najważniejszych konkurentów dla firmy, która ma powstać, opracowano scenariusze możliwych zdarzeń, a także wskazano na mocne i słabe strony powstającego przedsiębiorstwa. Omówiono wpływ czynników otoczenia makroekonomicznego oraz stan rywalizacji między konkurentami. W analizie finansowej potwierdzono zasadność powstania firmy i udowodniono opłacalność inwestycji. Autor pracy doszedł do wniosku, że uruchomienie działalności świadczącej tego typu usługi jest przedsięwzięciem zyskownym, które nie wymaga nakładu znaczącej ilości środków finansowych i ma szanse powodzenia.

The purpose of the present work was to develop a business plan for a company that provides cleaning services as part of outsourcing projects. It describes the process of creating business plans, highlighted their importance and are shown the methods of analysis used in the preparation of these documents. This elaboration provides information about outsourcing, its definitions, areas of application, the benefits and risks of it flowing. The composition describes and uses in practice, the analysis used for market research and analysis used to study the financial viability. Established key competitors to the company that is to be created, developed scenarios of possible events, and pointed out the strengths and weaknesses of the resulting company. Discussed the influence of macroeconomic factors and the state of rivalry between competitors. The financial analysis confirmed the validity of the company's inception, and proven return on investment. The author came to the conclusion that the start providing this type of service is a profitable venture, that does not require a significant amount of effort and funding is likely to succeed.
Business plan for the company, that will operate as an outsourcer of cleaning services - analysis of the investment profitability
Keywords: biznes plan; outsourcing; analiza finansowa; analiza rynku; działalność gospodarcza; zarządzanie; business plan; outsourcing; financial analysis; market analysis; economic activity; management