Karty płatnicze jako nowoczesna forma rozliczeń pieniężnych na przykładzie rynku lokalnego miasta Nowy Sącz - Pałka, Sebastian (My University, 2013)
W pracy został podjęty temat kart płatniczych jako nowoczesnej formy rozliczeń pieniężnych. Praca oparta została na literaturze przedmiotu jak i przykładach wybranych banków i ich ofert. Składała się z dwóch części. W pierwszej opisane zostały teoretyczne zagadnienia dotyczące kart płatniczych i problemów z nimi związanych. Informacje zawarte w pierwszej części przedstawione zostały na podstawie literatury tematycznej i artykułów z Internetu. Część druga to część praktyczna - zawiera ona przykłady wybranych banków i ich ofert oraz badania własne Autora pracy, które przeprowadził wśród mieszkańców Nowego Sącza. Celem badań było zapoznanie się z opinią mieszkańców na temat kart płatniczych i ich wykorzystania w życiu codziennym. Po przeprowadzeniu analizy ankiety postawiono kilka wniosków. Badania dowiodły, że karty płatnicze to coraz bardziej interesująca forma rozliczeń gotówkowych, która niemal z dnia na dzień staje się coraz bardziej popularna i coraz chętniej wykorzystywana w życiu codziennym konsumentów.

The thesis was undertaken on payment cards as a modern form of monetary payments. The thesis is based on the literature and examples of some banks and their offers. It consists of two parts. Theoretical issues connected with payment card and related problems were described in the first part. Information contained in the first section is based on a thematic literature and articles from the Internet. The second part is the practical one. - it contains examples of some banks and their offers and the Author`s own research carried out among residents of Nowy Sącz. The aim of the research was to get to know the opinion of residents about payment cards and their usage in everyday life. Conclusions are made after the analysis of the survey. Research has shown that credit cards becomes more and more interesting form of cash settlement which almost from day to day becomes more and more popular and it is more often used by consumers in everyday life.
Credit cards as a modern form of cash settlements on the example of the local market of Nowy Sącz
Keywords: gotówka; karta płatnicza; bank; karta bankomatowa; karta kredytowa; konsument; cash; credit card; bank; ATM card; credit card; consumer