System ERP Comarch Optima narzędziem do kompleksowego zarządzania firmą - Smaga, Leszek (My University, 2012)
W niniejszej pracy magisterskiej poruszona została tematyka procesu wdrażania systemu informatycznego klasy ERP na przykładzie systemu Comarch Optima, który powstał z dedykacją dla sektora MSP. Głównym celem tej pracy jest przedstawienie omawianego systemu jako wielofunkcyjnego i nieocenionego w swej przydatności narzędzia do kompleksowego zarządzania przedsiębiorstwem. Zarówno omawiany proces, jak i sam system Comarch Optima doskonale znam z własnego doświadczenia, ponieważ w swoim dorobku posiadam kilka wdrożeń systemów tej klasy. Podsumowując, systemy klasy ERP są niezastąpione w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Należy jednak pamiętać, że sam system nie rozwiązuje problemów wewnątrz przedsiębiorstwa, nawet wyśmienicie przeprowadzone wdrożenie, najlepszy sprzęt komputerowy nie zastąpi odpowiedniego nastawienia pracowników i ich odpowiedniego przygotowania do pracy przy użyciu systemu Comarch Optima.
System ERP Comarch Optima as a tool of comprehensive management in company
Keywords: zarządzanie przedsiębiorstwem; systemy informatyczne; systemy ERP; Enterprise Resource Planning (ERP); systemy klasy MRP; systemy klasy MRP II; planowanie zasobów produkcyjnych (MRP); planowanie zasobów produkcyjnych (MRP II); Manufacturing Resource Planning (MRP)