Cechy przywódcze menedżera a skuteczność zarządzania personelem na podstawie firmy "Bespan" Sp. z o.o. - Zielińska Sylwia (My University, 2007)
W dzisiejszej gospodarce, funkcjonowanie organizacji jest bardzo trudne, zmieniają się warunki prowadzenia biznesu, nasila się tempo innowacji i konkurencyjności. Nie trudno, zatem zauważyć jest wzrastającą tendencję, co do wymagań stawianych przed menedżerami. Szczególny nacisk kładzie się na ich umiejętne zarządzanie potencjałem ludzki, ponieważ ma to decydujący wpływ na konkurencyjność firmy. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie istoty znaczenia cech przywódczych menedżera oraz wpływu tych cech na skuteczności zarządzania personelem. Praca ma na celu ukazanie charakterystycznych cech osobowości, którymi szczycą się prawdziwi przywódcy oraz sprawdzić jak cechy te wpływają na efektywność pracy ich podwładnych. Ukazuje ona przeszkody i problemy, z jakimi mogą borykać się menedżerowie oraz ich personel.
Keywords: menedżer w organizacji; przywództwo; zarządzanie zasobami ludzkimi; polityka personalna; cechy osobowościowe menedżera