Środki z Funduszu Pracy jako źródło finansowania rozpoczęcia działalności gospodarczej na przykładnie PUP dla powiatu nowosądeckiego - Szczygieł, Olga (My University, 2012)
Osobom bezrobotnym mogą być przyznane jednorazowo środki z Funduszu Pracy na podjęcie działalności gospodarczej, w tym na pokrycie kosztów pomocy prawnej, konsultacji i doradztwa związanych z podjęciem tej działalności, w wysokości określonej w umowie - nie wyższej jednak niż 5-krotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia. Bezrobotny zamierzający podjąć działalność gospodarczą i ubiegający się o przyznane dotacji powinien złożyć wniosek we właściwym urzędzie pracy. Wzrost przedsiębiorczości mieszkańców powiatu nowosądeckiego jest związany ściśle z procesem kreowania nowych miejsc pracy. W ramach tego kierunku są realizowane działania w zakresie promocji postaw przedsiębiorczych oraz wspierania rozpoczynania działalności gospodarczej. W okresie od 01.01.2010 r. do 31.12. 2010 r. na terenie powiatu nowosądeckiego zarejestrowano 581 wniosków o przyznanie środków na rozpoczęcie działalności gospodarczej, skutkujących zawarciem 442 umów. Powiatowy Urząd Pracy odmówił przyznania dotacji w 139 przypadkach. W 2010 r. wykonano łącznie 153 kontrole zarówno u wnioskodawców jak i osób prowadzących działalność.

The Labour Fund may grant unemployed persons a one-off subsidy to launch business activity, cover the costs of legal assistance and consultancy related to this activity, in an amount determined in an agreement, no higher, however, than five times the value of average remuneration. An unemployed person willing to launch business operations and applying for a grant should submit an application to an appropriate employment agency. Increased entrepreneurship of the inhabitants of the Nowy Sącz poviat is closely related to the process of creating new workplaces. As part of this trend, activities related to promoting entrepreneurial attitudes and supporting the start of business activity are carried out. From 1st January 2010 to 31st December 2010, 581 applications for grants facilitating the launch of business activity were registered in the Nowy Sącz poviat. As a consequence, 442 agreements were concluded. The Poviat Employment Agency refused to grant subsidies in 139 cases. In 2010, 153 inspections in total were carried out at the applicants’ and entrepreneurs’ sites.
Resources from the Labour Fund as a source for starting business activity on the example of the Nowy Sącz Poviat Employment Agency
Keywords: dotacje; Fundusz Pracy; przedsiębiorstwo; finanse; Nowy Sącz; aktywizacja; rynek pracy; subsidies; labour fund; company; finance; business activity; activation; labour market; działalność gospodarcza