Analiza rozwoju sektora małych i średnich przedsiębiorstw - Grzesik, Katarzyna (My University, 2014)
Głównym celem pracy była analiza małych i średnich przedsiębiorstw. Przedstawiono teoretyczną oraz praktyczną podstawę działania konkretnej firmy, położono nacisk na analizę firmy Handlowo – Usługowej „GL”. Praca składa się z trzech części. W pierwszej zostały omówione pojęcia przedsiębiorstwa wraz z cechami, określono cele oraz funkcje przedsiębiorstwa, scharakteryzowano małe i średnie przedsiębiorstwa, a także przedstawiono formy prawno – organizacyjne, którymi są objęte. Następny etap to szczegółowy opis analizy rozwoju przedsiębiorstwa i analizy ekonomicznej. Trzeci rozdział zawiera część praktyczną związaną z analizami rozwoju firmy Handlowo – Usługowej ,,GL”. Określono zakres prowadzonej działalności i pozycję firmy. Omówiono też zagadnienie związane z organizacją wewnętrzną. Następnie scharakteryzowano finansową stronę działalności firmy. W kolejnym zagadnieniu ujęto dwie zasadnicze analizy, tj. analizę ekonomiczną i analizę wyznaczającą pozycję strategiczną omawianej firmy na rynku. W oparciu o analizy, omówione zostały perspektywy dalszego rozwoju firmy ,,GL” i przewidywane skutki wdrażanej strategii.

The main purpose of the study was analisys small and medium-sized businesses. The paper presents theoretical and practical foundation for the specific company, emphasis on business analysis Commerce - the Services "GL". The work consists of three parts. In the first concepts are discussed along with the characteristics of the company, set objectives and functions of the company, was characterized small and medium-sized enterprises, and presents legal forms - organizational, which are covered. The next step is a detailed description of the analysis of enterprise development and economic analysis. The third chapter provides a practical part analyzes related to the company's development of Commerce - the Services "GL". Defines the scope of the business and the position of the company. Discusses the issue related to the internal organization. Then characterized the financial side of the business. In the next issue recognized two fundamental analysis, an economic analysis and analysis discussed defining a strategic position on the market. Based on the analysis, discusses the prospects for further development of the company "GL" and the anticipated impact of the implementation strategy.
Analysis of the development of small and medium-sized businesses
Keywords: analiza ekonomiczna; rozwój przedsiębiorstwa; economic analysis; business development