Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Sączu - jego działalność pomocowa w środowisku lokalnym w latach 2005-2010 - Wesołowicz, Barbara (My University, 2011)
Celem poniższej pracy jest zgromadzenie informacji o strukturze, funkcjonowaniu, roli oraz działaniach jakie prowadzi Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Sączu w środowisku lokalnym. Praca objęła lata 2005-2010, a więc kilkuletni okres, tuż po wprowadzeniu ustawy z dnia 12 marca 2004 roku o pomocy społecznej. Objęty badaniami przedział czasowy pozwoli na dokonanie obszernej analizy środków jakimi dysponuje Ośrodek, wskaże sposób ich wydatkowania na poszczególne zadania oraz przedstawi nowe formy pomocy realizowane w ostatnich latach. Przeprowadzone badania mają za zadanie przybliżenie najczęstszych przyczyn ubiegania się o pomoc oraz ukazanie, czy charakter i różnorodność beneficjentów pomocy społecznej ulega zmianie na przestrzeni omawianych lat. Praca magisterska składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym przedstawiona została ewolucja pomocy społecznej na przestrzeni wieków. Zaprezentowana została pomoc społeczna w okresie transformacji. Poruszony został również problem bezrobocia i ubóstwa, marginalizacji, dotykając patologii i przestępczości. Drugi rozdział stanowi obraz polityki społecznej w Polsce zgodnie z podziałem na zadania. W trzecim z rozdziałów zaprezentowane zostały rezultaty pracy na podstawie badań własnych. Rozpoczyna je charakterystyka działalności Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Sączu na przełomie lat 2005-2010. Przedstawiono pomoc społeczną w Nowym Sączu na podstawie głównych założeń i podstaw prawnych oraz programy, strategie realizowane na jego obszarze. Ponadto scharakteryzowano miasto oraz władze wykonawczą i uchwałodawczą. Opisano również jednostki organizacyjne pomocy społecznej, liczbę zatrudnionych w nich osób na przełomie omawianych lat. Kolejny podrozdział to charakterystyka MOPS, jego podstawy prawne, powstanie, lokalizacja struktura organizacyjna oraz budżet z przełomu lat 2005-2010. W trzecim podrozdziale przedstawieni zostali odbiorcy usług Ośrodka, ze względu na powód przyznanej pomocy w poszczególnych latach oraz w zestawieniu zbiorczym, ponadto wydatki Ośrodka w kolejnych latach, wskazując rodzaj świadczenia i kwotę wydatkowaną w skali roku. Ostatni podrozdział stanowi opis zrealizowanych przez Ośrodek projektów ministerialnych, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, projektów socjalnych oraz projektów Centrum Aktywności Lokalnej.
A Social Lokal of Help in Nowy Sącz - its activity in helping of the local environment between 2005-2010
Keywords: pomoc społeczna; historia; polityka społeczna; Polska