Analiza kredytu mieszkaniowego w walucie obcej - Magoński, Łukasz (My University, 2009)
Praca ma na celu przybliżenie zjawiska, jakim jest kredyt hipoteczny, a w szczególności zrozumienie jakie elementy mają wpływ na jego wartości. W rozdziale pierwszym zostaną przedstawione ogólne informacje dotyczące kredytów bankowych. Zagadnienia poruszone w nim to klasyfikacja kredytów bankowych, procedura kredytowania wraz z omówieniem poszczególnych dokumentów i pojęć oraz wybrane rodzaje kredytów. Także w tym rozdziale przedstawiony zostanie rynek kredytów hipotecznych w Polsce w ostatnich latach. W rozdziale drugim szczegółowo omówiony zostanie kredyt mieszkaniowy udzielony przez konkretny bank o określonych parametrach. Zawarte zostaną także w ujęciu chronologicznym procedury, przez które musi przejść potencjalny kredytobiorca. Trzeci rozdział to rozdział analityczny gdzie pokazany zostanie wpływ poszczególnych czynników na kredyt mieszkaniowy. Czynniki te to przede wszystkim kurs CHF/PLN, długość okresu kredytowania oraz waluta kredytu. Dodatkowo zbadana zostanie operacja przewalutowania kredytu oraz rodzaje zabezpieczeń rat kredytu zarówno przed wzrostem kursu CHF/PLN, jaki i wzrostem oprocentowania kredytu.
Foreign currency home loan analysis
Keywords: kredyt bankowy; kredyt mieszkaniowy; kredyt walutowy