Kierowanie personelem w administracji w aspekcie jej służebnej roli wobec społeczności lokalnej na przykładzie Straży Miejskiej miasta Nowego Sącza - Górski, Dariusz (My University, 2010)
Celem pracy jest przybliżenie funkcjonowania formacji administracyjnej samorządu terytorialnego na przykładzie Straży Miejskiej w Nowym Sączu. Aspekt jej służebnej roli wobec społeczności lokalnej stanowi fundament relacji urzędu z obywatelami. Aby scharakteryzować specyficzny rodzaj funkcjonowania tej formacji kolejne rozdziały pracy opisują poszczególne funkcje kierowania w porównaniu z innymi wydziałami urzędu, jak i z Policją. Porównanie instytucji publicznych w zakresie ich podstawowych uprawnień i celów wynikających z obowiązującego prawa, ma wyjaśnić i zaszeregować ten rodzaj instytucji w strukturach samorządu. Analizowanie kierowania Strażą Miejską w Nowym Sączu ma na celu zwrócenie uwagi na wykorzystanie sposobów kierowania i przybliżenie obowiązków strażniczych na tle oczekiwań społecznych. Obowiązki ustawowe i te wynikające ze zgłaszanych interwencji stanowią razem odniesienie do konstruowania pracowniczych zakresów czynności, czyli aktywna i efektywna organizacja pracy. Eksponowanie w każdym elemencie kierowania strażnikami służebnej roli wobec obywatela, daje poczucie spełnienia obowiązku etycznego. Wykonywanie zadań opartych na przemyślanym budowaniu pozytywnego wizerunku urzędu, w tym zaufania tworzy obraz instytucji dostosowanej do dzisiejszych potrzeb.
Personnel management in administration, in aspect of its serving role, based on an example of municipal Police of The City of Nowy Sącz
Keywords: samorząd terytorialny; administracja publiczna; zarządzanie; instytucje publiczne