Bankowość Elektroniczna - Lupa, Piotr (My University, 2011)
Niniejsza praca ma na celu przybliżenie tematu bankowości elektronicznej, jej form użytkowania i zastosowania w codzienności. We wstępie Autor pracy postawił kilka tez, na które w trakcie opracowania chciał uzyskać odpowiedzi. Dotyczyły one między innymi zaufania klientów do nowych usług. Przytaczane badania i informacje w pracy ukazują, że z roku na rok popularność bankowości elektronicznej wzrasta i będzie na pewno tak dalej, gdyż jej wykorzystanie jest szybkie, łatwe i dostępne niemal dla każdego. Pozwala ograniczyć czas poświęcany na nie zawsze lubiane rzeczy czyli np. opłacanie rachunków. Kolejna teza dotyczyła tego czy forma ta jest wygodna i bezpieczna w użytkowaniu. Według Autora pracy korzystanie z konta za pomocą np. Internetu bądź telefonu jest bardzo wygodne i dostępne niemal wszędzie i o każdej porze. Jeśli umiejętnie się z niej korzysta jest też bezpieczna. Należy pamiętać o tym by nie ujawniać niepowołanym osobom własnych kodów, haseł itp. Ważnym aspektem jest również to, że niestety nie wszyscy umieją bądź chcą się przekonać do tej formy korzystania z usług bankowych. Są tacy, dla których „nowinki techniczne” mogą nie istnieć, im wystarczy ”schowana skarpeta pod łóżkiem”, bądź kasetka z pieniędzmi w barku. Trzeba jeszcze czasu i chęci klientów tych usług aby bankowość elektroniczna stała się codziennością.
Electronic Banking
Keywords: bankowość elektroniczna; bankowość internetowa; produkty bankowe