Gospodarka budżetowa gminy na przykładzie gminy Korzenna w latach 2009-2011 - Kuzera, Iwona (My University, 2012)
Samorząd terytorialny to jednostka, która działa dla dobra i na rzecz całego społeczeństwa. Celem niniejszej pracy było przedstawienie jak poprzez budżet gmina Korzenna realizuje obrane strategie. Praca składa się z dwóch części. Pierwsza – teoretyczna zawiera charakterystykę pojęcia samorządu terytorialnego, budżetu oraz gospodarki finansowej gminy. W drugiej części przedstawione zostały badania własne, które dotyczą oceny realizacji budżetu w stosunku do obranej przez gminę Korzenna strategii. Porównanie wykonania budżetowego miało na celu zaprezentowanie efektywności oraz gospodarności władz gminy Korzenna.

Territorial self- government is an item, which most of all functions for good of the society. The main aim of my MA thesis is to depict how through the budget Korzenna community implements previously adopted strategies. MA thesis consists of two parts. The first part is theoretical and includes characteristics of territorial self-government, budget and financial economy of Korzenna community. The second part represents my own research, which applies to evaluation of budget realization in relation with strategy adopted by Korzenna community. The comparison of budget realization had mainly purpose to present effectiveness and economic efficiency of Korzenna authorities.
Budget economy of community on the example of Korzenna community in years : 2009 – 2011
Keywords: budżet; dochody; wydatki; gmina; samorząd terytorialny