Ekonomiczna analiza prawa w aspekcie elektronicznej księgi wieczystej - Sułkowska, Maria (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie ekonomicznej analizy prawa, jako nowej dziedziny nauki mającej nie tylko wpływ, ale również silne powiązanie z prawem w szczególności przy opracowywaniu nowych regulacji prawnych mających na celu poprawę efektywności działania sądu wieczystoksięgowego w zakresie ewidencjonowania praw własności nieruchomości. Dla zobrazowania i zrozumienia, czym jest ekonomiczna analiza prawa, na początku pracy przedstawiono definicję ekonomicznej analizy prawa oraz krótki zarys historyczny nowej nauki łączącej prawo i ekonomię. W dalszej części autorka omówiła główne założenia ekonomicznej analizy prawa, takie jak założenie o racjonalności wyborów dokonywanych przez ludzi czy założenie o efektywności prawa. Rozdział drugi przedstawia przekształcenie dotychczasowej papierowej księgi wieczystej w jej wersję elektroniczną. W rozdziale trzecim opisano proces informatyzacji ksiąg wieczystych począwszy od przedstawienia podstawowych założeń wprowadzenia elektronicznej księgi poprzez ocenę skutków regulacji prawnej, aż do najważniejszych zmian w organizacji wydziałów ksiąg wieczystych oraz struktury księgi wieczystej. W ostatnim rozdziale przedstawiono ruch spraw w postępowaniu wieczystoksięgowym na przykładzie Sądu Rejonowego w Limanowej i Zamiejscowego Wydziału Ksiąg Wieczystych w Mszanie Dolnej. Celem analizy jest pokazanie początkowej fazy wdrożenia systemu informatycznego w tych wydziałach, ilości wpływu wniosków, czasu i ilości załatwień. W pracy wykorzystano metodę dogmatyczno-prawną, a także podjęto próbę analizy efektywności postępowania w wydziałach ksiąg wieczystych w pierwszym okresie po wdrożeniu Nowego Systemu Obsługi Wydziałów Ksiąg Wieczystych i Ekspozytury Centralnej Informacji. Do sporządzenia analizy wykorzystano informacje statystyczno-sprawozdawcze prowadzone przy Sądzie Rejonowym w Limanowej.
The economic analysis of law in terms of the electronic Land Register
Keywords: prawo; księgi wieczyste; informatyzacja ksiąg wieczystych