Proces rekrutacji i zatrudnienia w służbie cywilnej na przykładzie Karpackiego Oddziału Straży Granicznej w Nowym Sączu - Gieniec, Małgorzata (My University, 2010)
Celem j pracy jest przestawienie procesu rekrutacji i zatrudnienia w służbie cywilnej na przykładzie Karpackiego Oddziału Straży Granicznej w Nowym Sączu. Praca składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy zawiera informacje na temat pojęcia rekrutacji, celu i jego znaczenia. Omówione są również metody rekrutacji wewnętrznej i zewnętrznej. Szczegółowo omówione są rodzaje umów o pracę oraz umowy cywilnoprawne. Rozdział drugi opisuje procedurę naboru i zatrudnienia w służbie cywilnej zgodnie z Ustawą o służbie cywilnej z dnia 21 listopada 2008 roku. Rozdział trzeci opisuje historię, zadania i strukturę organizacyjną Karpackiego Oddziału Straży Granicznej w Nowym Sączu. Przestawiony jest tam zasięg terytorialny działania Oddziału, jak również zmiany w zadaniach Straży Granicznej po przystąpieniu do układu z Schengen znoszącego kontrolę osób przekraczających granice pomiędzy państwami członkowskimi układu. Rozdział czwarty to opis rekrutacji i zatrudnienia w Karpackim Oddziale Straży Granicznej. W rozdziale tym opisana jest procedura naboru do korpusu służby cywilnej na stanowisko referenta –operatora systemu TI w Sekcji Przetwarzania Informacji Wydziału Łączności i Informatyki. Znajdują się tam wzory pism, dane statystyczne dotyczące ilości ogłoszonych konkursów do służby cywilnej w latach 2006-2009. Rozdział ten kończy pojecie fluktuacji czyli przemieszczania się pracowników, a dokładniej ich przychodzenie i odchodzenie z pracy w określonym czasie.
Process of recruitment and employment in civil service on example Karpacki Oddział Straży Granicznej in Nowy Sącz
Keywords: rekrutacja pracowników; zatrudnienie; umowa o pracę; służba cywilna