Realizacja routera bezprzewodowego z możliwością filtrowania ruchu - Przechrzta, Eliasz (My University, 2010)
Celem pracy jest realizacja routera bezprzewodowego z zaawansowanymi mechanizmami kontroli i filtracji pakietów. Przedstawione informacje wykorzystano w pracy do budowy platformy, wykorzystywanej w celu zwiększenia wydajności oraz funkcjonalności sieci bezprzewodowych. W rozdziale pierwszym zawarto ogólne informacje na temat przykładowej platformy sprzętowej, na której możliwa jest budowa urządzenia spełniającego rolę routera bezprzewodowego. Opisano open sourcowy system operacyjny Linux Gentoo wraz z dostępnymi w nim narzędziami, umożliwiającymi zamianę urządzenia w zaawansowany, indywidualnie konfigurowalny i posiadający unikalną funkcjonalność router bezprzewodowy. Rozdział drugi opisuje charakterystykę i zasady działania sieci bezprzewodowych. Opisano główne (najczęściej spotykane) standardy, elementy infrastruktury oraz protokoły odpowiadające za bezpieczeństwo wewnątrz sieci WiFi. W rozdziale trzecim przybliżono wiedzę na temat dynamicznie rozwijającego się trendu, jakim jest telefonia internetowa VoIP. Skupiono się głównie na protokole SIP, jego funkcjonalności oraz protokołach z nim współpracujących. Praktyczne wykorzystanie informacji z powyższych punktów, przedstawiono w rozdziale czwartym pracy. Szczegółowo opisano budowę i konfigurację platformy sprzętowej, wskazano miejsca przykładowego wykorzystania zbudowanych architektur oraz przetestowano poprawność działania systemu za pomocą ogólnodostępnych narzędzi.
Implementation of wireless router with traffic shaping capability
Keywords: sprzęt komputerowy; łączność bezprzewodowa; system operacyjny; Technologia Voice over Internet Protocol (VoIP)