Strona WWW jako płaszczyzna komunikacji banków komercyjnych. Analiza porównawcza - Pełka Paulina (My University, 2007)
Niniejsza praca magisterska dotyczy zagadnień komunikacji marketingowej banków komercyjnych. Pod względem przestrzennym posiada ona zasięg ogólnopolski oraz obejmuje analizę sektora bankowego w latach 2002-2006. Temat poruszony w pracy magisterskiej został wybrany ze względu na obecną popularność Internetu i jego zasobów na całym świecie oraz ciągle rosnącą liczbę firmowych stron internetowych. W pracy autorka podejmuje próbę zbadania stopnia przydatności i skuteczności stron internetowych dla prowadzących na polskim rynku działalność banków komercyjnych. Celem pracy magisterskiej jest odpowiedź na pytanie, jak ważną płaszczyzną komunikacji banków komercyjnych w obecnych czasach jest strona internetowa oraz jakie cechy charakterystyczne posiadają analizowane witryny internetowe konkretnych sześciu banków komercyjnych działających w Polsce, którymi są: PKO Bank Polski, Pekao S.A., Bank Handlowy w Warszawie S.A., BGŻ S.A., Invest Bank S.A. oraz Euro Bank S.A. Powyższe banki dobrane zostały na podstawie wielkości ich przychodów uzyskanych w 2005 roku, które podzieliły je na banki duże, których przychody przewyższały wartość 2,5 mld zł, oraz na banki małe, które osiągnęły przychody nie wyższe niż1,3 mld zł. Kolejną kategorią, według której poszczególne banki zostały wcielone w skład grupy badawczej jest forma własności, poprzez którą zostały one podzielone na bank państwowy, którego właścicielem jest Skarb Państwa i banki prywatne: z przewagą kapitału polskiego prywatnych inwestorów oraz z przewagą kapitału zagranicznego prywatnych inwestorów.
Website as a platform for communication of commercial banks. Comparative analysis
Keywords: sektor bankowy w Polsce; system komunikacji marketingowej; promocja; efekty promocji; Internet jako medium komunikacji; ocena atrakcyjności stron WWW; witryny internetowe banków