Produkt turystyczny Zakopanego jako element strategii i rozwoju turystyki - Karkowska, Małgorzata (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie produktu turystycznego Zakopanego jako elementu strategii i rozwoju turystyki miasta i gminy. Praca zawiera trzy rozdziały i zakończenie. Rozdział pierwszy przedstawia pojęcie produktu turystycznego oraz jego rodzaje. W dalszej części opisana jest struktura, a także cykl życia produktu turystycznego. Dalsza część rozdziału poświęcona została dystrybucji produktu turystycznego. Zostały przedstawione kanały dystrybucji produktów turystycznych, wyjaśniono kiedy jaki wybrać oraz jak powinna się układać współpraca touroperatora z pośrednikiem. Na końcu omówiono popyt i podaż turystyczną, a także rynek turystyczny. Rozdział drugi przedstawia strategie rozwoju produktu turystycznego. Ustalono tutaj ścieżkę rozwoju produktu turystycznego, misję przedsiębiorstwa, a także analizę SWOT. Kolejne strony rozdziału zawierają tajemnice promocji produktu turystycznego, na który składa się reklama, public relations, sprzedaż osobista oraz promocja dodatkowa. Rozdział zamyka kilka informacji o cenach produktu turystycznego, gdzie zawarto informacje o kosztach jakie składają się na cenę produktu, o marżach jakie są doliczane do ceny, a także informacje o podatkach naliczonych na już wytworzone produkty turystyczne. Rozdział kończy omówienie manipulacji ceną w cyklu życia produktu turystycznego. Rozdział trzeci poświęcony jest analizie SWOT oraz produktowi turystycznemu Zakopanego. Opisane zostały główne atrakcje turystyczne miasta. W kolejnej części pracy została przedstawiona ocena atrakcji turystycznej Zakopanego, a także ocena strategii rozwoju produktu turystycznego. Rozdział zamyka kilka informacji o kierunku rozwoju produktu turystycznego Zakopanego.
The tourist product of Zakopane as any element of strategy and development of tourism
Keywords: produkt turystyczny; turystyka; strategia rozwoju turystyki