Wykorzystanie środków Europejskiego Funduszu Społecznego w finansowaniu działalności Powiatowego Urzędu Pracy w Brzesku - Więcek, Marta (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie możliwości wykorzystania środków EFS do walki z bezrobociem oraz analiza wpływu tych środków na efektywność i intensywność wsparcia oferowanego bezrobotnym przez Powiatowy Urząd Pracy w Brzesku. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale I scharakteryzowano podstawowe zagadnienia dotyczące rynku pracy, jego wpływu na gospodarkę oraz dane dotyczące rodzajów oraz przyczyny bezrobocia. Rozdział II poświęcono charakterystyce funduszy unijnych w kontekście przeciwdziałania bezrobociu, ze szczególnym uwzględnieniem Europejskiego Funduszu Społecznego jako instrumentu walki z bezrobociem. W rozdziale III, empirycznym, przedstawiono informacje dotyczące powiatu brzeskiego, położenia, ludności, zasobów pracy oraz możliwości rozwoju. Szczególną uwagę poświęcono analizie promocji zatrudnienia i łagodzenia skutków bezrobocia.
The use of the European Social Fund to finance activities of the District Labour Office in Brzesko
Keywords: rynek pracy; bezrobocie; fundusze strukturalne; aktywizacja bezrobotnych; fundusze unijne; urząd pracy