Uproszczone formy opodatkowania małych i średnich przedsiębiorstw - Pławecka, Anna (My University, 2015)
Celem badań jest określenie możliwości optymalizacji podatkowej małych i średnich przedsiębiorstw przy wyborze formy opodatkowania. Problem badawczy polegał na porównaniu obciążeń podatkowych wynikających z zastosowania karty podatkowej, ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, skali podatkowej i podatku liniowego na przykładzie przedsiębiorstw Styro-Term, MARBUD oraz Biura Rachunkowego A&M. Dla osiągnięcia celu posłużono się metodą badania dokumentów i aktów prawnych oraz przeprowadzonym wywiadem. Wybór optymalnej formy opodatkowania dokonuje się w oparciu o rodzaj prowadzonej działalności gospodarczej, wysokość potencjalnego przychodu i kosztów jego uzyskania, ilość zatrudnionych pracowników a także wymiar przysługujących ulg i zwolnień.

The purpose of this work is to describe the tax optimization solutions in small and medium enterprises when choosing a form of taxation. A research problem was to compare tax burdens following the implementation of fixed amount tax, constant rate tax from receipts, tax scale and flat tax in exemplary businesses: Styro-Term, MARBUD and A&M accounting office. The documents and legislation were analysed and interviews conducted. The selection of the most favourable form of taxation depends on the type of business activity, prospective receipts and tax deductible expenses, the number of employees and also the extent of tax reliefs and exemptions.
Simplified forms of taxation in small and medium enterprises
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; podatek dochodowy; formy opodatkowania; optymalizacja podatkowa; small and medium enterprises; income tax; forms of taxation; tax optimization