Kontrola zarządcza i audyt wewnętrzny w sektorze finansów publicznych - Nędza, Judyta (My University, 2012)
Praca została poświęcona istocie i funkcjonowaniu kontroli zarządczej i audytu wewnętrznego w jednostkach sektora finansów publicznych. Analiza wprowadzonych rozwiązań w zakresie kontroli zarządczej i audytu wewnętrznego została przeprowadzona w Starostwie Powiatowym Nowy Targ i w gminie Czarny Dunajec. Kontrola zarządcza dotyczy wszystkich jednostek sektora finansów publicznych i ma zapewniać o realizacji celów w sposób zgodny z prawem, efektywny, oszczędny i terminowy. Jednak realizowanie celów poprzez system kontroli zarządczej, będzie w każdej jednostce niepowtarzalne ze względu na różnorodne zadania, obszary i priorytety danej jednostki. Audyt wewnętrzny wspomaga jednostki w osiąganiu zamierzonych celów, poprzez poszukiwanie obszarów wrażliwych na ryzyko oraz analizowanie i eliminowanie ich słabości. W pracy pozytywnie zweryfikowano hipotezę dotyczącą zrozumienia przez kierowników badanych jednostek ustawowej koncepcji kontroli zarządczej i funkcji audytu wewnętrznego, tak aby stały się one przejrzystym, skutecznym i łatwym narzędziem zarządzania i były zaakceptowane, a nie traktowane jako wymóg ustawowy.

The work was dedicated to the essence of management control and internal audit in units of the public finance sector. Analysis of the solutions implemented management control and internal audit was carried out in New Market District Office and the District Municipality of Czarny Dunajec. Management control applies to all public sector entities and is intended to provide reasonable assurance regarding the achievement of objectives in a manner consistent with the law, efficient, cost-effective and timely manner. However, the goals through the management control system, each unit will be unique because of the variety of tasks and priorities areas of the unit. Internal Audit supports the unit in achieving its objectives, by searching out the risk sensitive areas, analyze and eliminate of its weaknesses. The study hypothesis was verified on a positive understanding of the managers of the units of the statutory concept of management control and internal audit functions, so that they become transparent, effective and easy tool to manage and were accepted and not treated as a statutory requirement.
Management control and internal audit in the public finance sector
Keywords: kontrola zarządcza; kontrola wewnętrzna; zarządzanie ryzykiem; etyka; audyt wewnętrzny; sektor publiczny; jednostki sektora finansów publicznych; management control; internal control; risk management; ethics; internal audit; public sector; units of the public finance sector