Analiza efektywności inwestycji w walory giełdowe na bazie analizy fundamentalnej - Zoń Renata (My University, 2008)
Skuteczna i efektywna gra na giełdzie nie jest prosta. Czasami trudno podjąć decyzję co robić: kupować, sprzedawać czy czekać. Z pomocą przychodzą jednak ustalone i sprawdzone metody doboru inwestycji. Inwestowanie w papiery wartościowe wymaga dużych umiejętności. Zdarzają się co prawda sporadyczne sytuacje uzyskiwania dużych dochodów przez początkujących inwestorów, a także przez inwestorów kierujących się intuicją, jednak częściej zdarza się tak, że brak wiedzy o metodach inwestowania prowadzi do dużych strat. Istnieje wiele możliwych strategii inwestowania w papiery wartościowe. Dotyczy to zwłaszcza inwestowania w akcje. Strategie te wykorzystują różne informacje o papierach wartościowych. Przez wiele lat funkcjonowania giełdy specjaliści tworzyli sposoby analizowania rynku, z których ostatecznie wyłoniły się trzy główne techniki. Są to: analiza fundamentalna, analiza techniczna, analiza portfelowa. Istnieją również inne strategie inwestowania, np. profesjonalni inwestorzy często wykorzystują analizę portfelową. Są też prostsze metody opierające się na pewnych mechanicznych regułach. Jednak najszerzej i najczęściej stosowaną strategią długoterminową jest analiza fundamentalna, której wybrane aspekty zostały opisane w niniejszej pracy. Autorka prezentuje analizę efektywności inwestycji w walory giełdowe na przykładzie Spółki WOJAS S.A. Przedstawiono ogólne tendencje gospodarcze na rynku, w którym działa Spółka, z charakteryzowano i przedstawiono strategię Spółki WOJAS S.A oraz prognozy rozwoju na najbliższe lata w kontekście pozycji finansowej. Opracowanie to ma na celu udowodnić, ze efektywna gra na giełdzie nie jest tylko zasługą szczęśliwych, ale nieprzemyślanych decyzji, lecz decyzji podjętych w oparciu o analizę rynku przeprowadzoną wg w/w metod pozwalających w znaczącym stopniu przewidzieć przyszłe zachowania inwestorów.
The analysis of effectiveness of investnents stock exchange securities the bassis of the analysis of fundanementality
Keywords: Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie; papiery wartościowe; zlecenia giełdowe; sesja giełdowa i systemy notowań giełdowych – system WARSET; transakcje pakietowe; indeksy giełdowe; analiza fundamentalna; analiza sektorowa; analiza pozycji finansowej spółki; analiza sprawozdań finansowych; wycena wartości akcji przedsiębiorstwa; spółka WOJAS S.A.