Wykorzystanie metody ICS w pomiarze kapitału intelektualnego Urzędu Miasta w Jastrzębiu-Zdroju - Kacyniak, Franciszek (My University, 2012)
Celem pracy jest przybliżenie jednej z metod pomiaru kapitału intelektualnego na przykładzie wybranej do tego jednostki samorządu terytorialnego poprzez wnikliwe opisanie doświadczeń oraz dogłębną analizę i nasuwające się wnioski, polegające na kompleksowym usystematyzowaniu ich w jednym opracowaniu. Podjęto próbę zgłębienia merytorycznie poruszanych zagadnień, opierając się na samodzielnie wyszukanej literaturze i posługiwaniu się nią w sposób, który nie budziłby wątpliwości dobrego opanowania i wykorzystania teorii związanej z tematem pracy. Omówiono pomiar kapitału intelektualnego za pomocą metody ICS w administracji publicznej na przykładzie Urzędu Miasta w Jastrzębiu-Zdroju, a także przyszłościowe szanse jego wykorzystania jak również nakreślenie wypływających z tych doświadczeń możliwości dalszej ekspansji i zdolności do powstawania nowatorskich rozwiązań, będących wykładnikiem nierozerwalności z dalszym rozwojem samorządu terytorialnego w Polsce.

Aim of this master's thesis is an approximation one of the methods of measuring intellectual capital in case study to local government units through accurate description of experience and in-depth analysis and some conclusions, which consists of a comprehensive systematic in one study. Attempt was made to explore the substantive issues discussed, based on literature and acquaintance of the subject in a way that no doubt would arouse and use a good mastery of the theory related to the topic of work. Discusses the measurement of intellectual capital by the method of ICS in the public administration as an example of the Municipal Office in Jastrzębie-Zdrój, as well as future opportunities for its use as well as to outline the experiences arising from these expansion plans and capabilities to the creation of innovative solutions, which are the exponent of the indissolubility of the further development of local government in Poland.
Using the ICS method in the measurement of intellectual capital of city hall in Jastrzebie-Zdroj
Keywords: bilans wartości niematerialnych; kapitał intelektualny; Urząd Miasta w Jastrzębiu-Zdroju; Intellectual Capital Statement (ICS); Municipal Office in Jastrzębie-Zdrój