Perspektywy rozwojowe jednostek samorządu terytorialnego w aspekcie badania ich kondycji finansowej na przykładzie Gminy Miasta Tarnowa - Łabuz Edyta (My University, 2005)
Zainteresowanie problematyk ą rozwoju regionalnego w Polsce wzrosło szczególnie po transformacji ustrojowej kraju. Celem rozwoju było zaspokojenie potrzeb mieszkańców gminy, powiatu oraz województwa. Stworzenie lepszych możliwości rozwoju tych regionów poprzez wspieranie rozwoju działalności gospodarczej, promowanie prywatnych inwestycji, zwiększenie bazy podatkowej oraz tworzenie przez gminę własnej sfery aktywności gospodarczej. W pracy zasadniczym celem jest udzielenie choć w części odpowiedzi na temat rozwoju regionu, czynników wpływających na ten rozwój, a w szczególności przedstawienie analizy finansowej gminy w oparciu o analizę strategiczną.
Keywords: samorząd terytorialny; rozwój regionalny; strategie rozwoju; analiza SWOT; analiza TOWS; samorząd powiatowy; samorząd gminny; zarządzanie finansami lokalnymi; kondycja finansowa gminy; Tarnów