Restrukturyzacja procesów biznesowych jako metoda uzyskania przewagi konkurencyjnej - Krzysztoporski Piotr (My University, 2006)
Transformacja systemu gospodarczego, która dokonuje się w obecnych czasach w Polsce wymusza na przedsiębiorstwach dokonywanie różnego rodzaju zmian. Jedną z takich zmian jest restrukturyzacja ich działalności gospodarczej. Restrukturyzacja dokonywana jest w różnych dziedzinach oraz na różnych poziomach funkcjonowania przedsiębiorstwa. Na najwyższym strategicznym poziomie restrukturyzacja działalności gospodarczej polega na doborze kombinacji form podporządkowania i oddziaływania, odpowiedniej z punktu widzenia skuteczności i efektywności działania. Restrukturyzacja taka wychodzi poza typową i powszechnie wykorzystywaną restrukturyzację. Podejście takie jest zgodne z nowoczesnymi koncepcjami zarządzania przedsiębiorstwem, który jest aktywny wobec otoczenia. Z takiego rodzaju restrukturyzacją wiążą się różnego rodzaju nowoczesne metody zarządzania przedsiębiorstwem. Jedną z nich jest między innymi outsourcing. Metoda outsourcingu uważana jest obecnie za podstawową i najszerzej stosowaną formę kształtowania struktur działalności gospodarczej przedsiębiorstwa. Przewiduje się, że w przyszłości outsourcing będzie zyskiwał coraz większe znaczenie. Zastosowanie outsourcingu w przedsiębiorstwach w Polsce ma szczególne znaczenie. Jest to bowiem istotny sposób na odchodzenie przedsiębiorstwa od nieefektywnych struktur organizacyjnych odziedziczonych po poprzednim systemie gospodarczym. Rodzi się potrzeba wprowadzania i stosowania w przedsiębiorstwie nowoczesnych i dynamicznych, metod zarządzania organizacjami. Autor niniejszej pracy opisuje przedsięwzięcia restrukturyzacyjne odwołując się do konkretnych przykładów.
Restructurisation as a method of achieving the competitive domination
Keywords: restrukturyzacja przedsiębiorstw; komercjalizacja przedsiębiorstw państwowych; lean management; outsourcing; reengineering; Telekomunikacja Polska S.A.; przewaga konkurencyjna