Finansowanie inwestycji przez jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie Gminy Lisia Góra - Wielgus, Edyta (My University, 2003)
Gmina obok powiatu i województwa jest elementem trójszczeblowego modelu samorządu terytorialnego, który wyznaczony został przez jednostki zasadniczego podziału terytorialnego kraju. Niniejsza praca poświęcona jest tematyce działalności inwestycyjnej Gminy Lisia Góra, realizowanej w przeciągu trzech ostatnich lat. Przedstawiono zagadnienie samorządu terytorialnego na tle sektora publicznego oraz kwestie dotyczące nadzoru państwa nad samorządem terytorialnym. Działalność inwestycyjna gmin została przedstawiona jest na tle budżetu gminy oraz struktury dochodów i wydatków. Ukazano różnice występujące między działalnością inwestycyjną a problematyką deficytu budżetowego publicznego i długu publicznego. Zobrazowano politykę budżetową gminy oraz wyliczenia konkretnych inwestycji przeprowadzonych przez gminę w kolejnych trzech latach. Ponadto przedstawiona została pokrótce charakterystyka Gminy Lisia Góra wraz z jej historią.
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; finanse; budżet gminy; dochody gminy; inwestycje; deficyt budżetowy; dług publiczny