Wybrane rodzaje ataków oraz zabezpieczenia w bezprzewodowych sieciach komputerowych. - Siedlecki, Maciej (My University, 2009)
W niniejszej pracy starano się krótko przedstawić charakterystykę bezprzewodowych sieci komputerowych, przykłady zagrożeń, jakie czyhają na sieci bezprzewodowe, sposoby jak można tych zagrożeń unikać oraz jak się przed nimi bronić. W części praktycznej pracy przedstawiono przykładowe ataki na sieć bezprzewodową. Podane w pracy sposoby i sugestie odnośnie zabezpieczeń sieci wynikają z doświadczeń własnych autora. W rozdziale I (teoretycznym) przedstawiono krótką charakterystykę bezprzewodowych sieci komputerowych (technologie, algorytmy, protokoły), jak również opis, na jakiej zasadzie działają. Rozdział II (część praktyczna) zawiera przykłady ataków na bezprzewodowe sieci komputerowe wraz z opisem działania danego ataku. Omówiono programy, protokoły, poprzez które dany atak został zastosowany. Rozdział III jest podsumowaniem tematu związanego z zabezpieczeniami bezprzewodowych sieci komputerowych, zawiera też sugestie jak daną sieć zabezpieczyć przed atakami.
Selected attacks and methods of defense in wireless computer networks.
Keywords: sieci komputerowe; bezpieczeństwo sieci komputerowych