Coaching i mentoring jako narzędzia kształtowania kapitału intelektualnego - Ciąpała Joanna (My University, 2001)
Celem pracy jest zbadanie i poddanie ocenie czy coaching i mentoring jako metody mające na celu rozwój zawodowy pracownika wpływają na kształtowanie kapitału intelektualnego. Przedstawiono teoretyczne ujęcie kapitału intelektualnego i jego elementów składowych. Wyjaśniono rolę jaką pełni kapitał intelektualny w przedsiębiorstwie oraz podano sposoby jego mierzenia. Przedstawiono pojęcia coachingu i mentoringu, zaprezentowano sposoby stosowania opisywanych metod oraz ich zalety i wady. Ukazano metodyczne zagadnienia badań, ich cel i zakres, strukturę badanych przedsiębiorstw i charakterystykę badanych firm szkoleniowych. Zaprezentowano analizę wykorzystania coachingu i mentoringu przez ankietowane przedsiębiorstwa i firmy szkoleniowe oraz ukazano w praktyce organizację procesów coachingu i mentoringu i warunki efektywności ich stosowania.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; kapitał intelektualny; coaching; mentoring; efektywność coaching'u i mentoring'u; karta zrównoważonych wyników; kapitał społeczny; rozwój zawodowy