Preferencje zakupowe w sieci użytkowników Internetu w Polsce (w świetle wyników badania) - Pilas, Tomasz (My University, 2011)
Celem pracy jest próba zbadania preferencji oraz podejścia użytkowników Internetu do zakupów w sieci. Chcąc pogłębić wiedzę na temat rynku e-commerce w Polsce, zostanie zbadane jakie produkty są najczęściej kupowane przez Internet, częstotliwość zakupów polskiego internauty oraz pobudki jakimi się kieruje dokonując zakupów w sieci. Przestawione będą również najczęściej odwiedzane sklepy internetowe oraz serwisy aukcyjne. Autor dokona syntezy dostępnych informacji wtórnych konfrontując je z wynikami przeprowadzonych badań. Do wykonania badania został wykorzystany serwis ankietka.pl . Kwestionariusz ankiety został rozesłany do grupy ponad 32 000 respondentów. Na podstawie badania zbudowany został także profil polskiego internauty dokonującego zakupów on-line, jego średnie miesięczne wynagrodzenie oraz ilość czasu jaką spędza dziennie surfując w Internecie. Podsumowanie stanowią wnioski autora wysunięte po dogłębnej analizie zebranych informacji. Przedstawiono także możliwe scenariusze rozwoju handlu e-commerce zarówno dla kupujących, jak i sprzedających.
Online Buying Preferences of Internet Users in Poland in the Light of Market Research Results
Keywords: internet; e-commerce; zachowania konsumentów; produkt; sklep internetowy; rozwój handlu e-commerce