Współczesne a tradycyjne metody analizy finansowej - Pawłowska Bożena (My University, 2005)
W ostatnich latach coraz wyraźniej zaznacza się zapotrzebowanie na metody oceny sytuacji finansowej, które umożliwiłyby prawidłową i wszechstronną ocenę obecnej kondycji finansowej i przewidywanych tendencji w przyszłości każdej jednostki gospodarczej. Obecnie tradycyjne metody i wskaźniki finansowe oparte na danych księgowych stopniowo spychane są na drugi plan. W związku z tym istnieje konieczność stosowania nieco innych mierników niż powszechnie stosowane wskaźniki w analizie finansowej. Podstawowym celem pracy, oprócz zaprezentowania najważniejszych metod analizy finansowej przedsiębiorstw, jest zwrócenie uwagi na różnorodność możliwych interpretacji wyników obliczeń oraz ograniczenia poszczególnych wskaźników, wynikające tak z samych metod, jak i zasad rachunkowości, w oparciu o które sporządza się sprawozdania finansowe będące przedmiotem analizy. Podjęto również próbę odpowiedzi na pytania: 1. Czy na podstawie zysku netto pochodzącego z rachunku zysków i strat oraz bilansu można stwierdzić, czy wygenerowany zysk jest na tyle duży, aby pokryć koszty kapitału, dzięki któremu ten zysk osiągnięto? 2.W jakim stopniu zysk tworzony w firmie jest związany z realizacją zasadniczego celu finansowego firmy jakim jest maksymalizacja majątku właścicieli?
Keywords: finanse; analiza finansowa przedsiębiorstwa; metody analizy finansowej; rachunek zysków i strat; bilans; mierniki księgowe; ekonomiczna wartość dodana EVA; gotówkowa wartość dodana CVA; rynkowa wartość dodana MVA