Źródła zagrożeń cyberterrorystyczych w początkach XXI wieku - Ziemborak, Katarzyna (My University, 2014)
Terroryzm towarzyszy społeczeństwu od dawna, w ostatnim czasie jesteśmy świadkami ogromnej zmiany jakości tego zjawiska. XXI wiek to rozwój nowych technologii, komputerów, Internetu oraz systemu informatycznego. Oszustwa na aukcjach internetowych, czy nielegalne kradzieże plików są groźne, lecz plaga tych zjawisk jest jedynie wierzchołkiem góry lodowej. Zagrożenia informatyczne mają skalę międzynarodową, a skutki tych zagrożeń są niebezpieczne. Podstawowym problemem jest nieznajomość podstaw informatyki i obsługi komputerów przez społeczeństwo. W obecnych czasach jest bardzo dużo zagrożeń, dlatego w mojej pracy przedstawię tylko wybrane, które moim zdaniem, mają istotny wpływ na charakter polskiego bezpieczeństwa. W pracy przedstawię częstotliwość oraz istotę zagrożeń cyberterrorystycznych, obszar przestępczości komputerowej i bezpieczeństwa komputerowego. W dalszej części pracy przedstawia założenia polityki bezpieczeństwa państwa polskiego, które ma zagwarantować spokój i obronę mieszkańcom. Przeprowadzone badania mają na celu ukazanie zjawiska cyberterroryzmu w dzisiejszych czasach oraz wiedzy na temat tego zjawiska.

Threat information to an international scale, and the effects of these threats are dangerous. The main problem is the lack of knowledge of the basics of computer science and computer by society. Nowadays there are a lot of threats, because in my work I will present only some of which, in my opinion, have a significant impact on the character of Polish security. The paper will present the frequency and nature of threats cyber terrorism, the area of computer crime and computer security. The Further part of the work presents the assumptions of the Polish state security policy, which is to ensure peace and defense of the inhabitants. The studies are intended to demonstrate the phenomenon of cyber-terrorism nowadays and knowledge of this phenomenon.
Sources of threats cyberterrorism at the beginning of XXI
Keywords: cyberterroryzm; cyberterrorism