Poziom i struktura agresji u młodzieży z gotowością anorektyczną - Fedyna, Agata (My University, 2014)
Przedmiotem niniejszej pracy są powiązania pomiędzy poziomem i strukturą agresji a gotowością anorektyczną u młodzieży. Współcześnie, zaburzenia łaknienia są zjawiskiem powszechnym i coraz częściej problem ten dotyczy ludzi młodych. Zaburzenia tego typu mogą mieć różną postać, przy czym szczególnie niebezpieczne w wymiarze osobowym są zaburzenia o charakterze anoreksji. W ostatniej dekadzie coraz więcej uwagi poświęca się nie tylko młodzieży z rozpoznanym jadłowstrętem psychicznym, ale również młodzieży z gotowością anorektyczną, rozumianą jako skłonność do kontrolowania ilości i jakości spożywanego jedzenia, dążenia do utraty wagi, przekonania o społecznym pożądaniu szczupłego ciała oraz obawy przed przybieraniem na wadze. Zawarty w pracy program badawczy został zrealizowany na podstawie następujących metod psychologicznych: Kwestionariusza Nastroje i Humory A. H. Buss’a i A. Durkee’ego oraz Kwestionariusza do badania indywidualnego stosunku do jedzenia B. Ziółkowsiej. W badaniu wzięli udział gimnazjaliści w wieku od 14 do 15 lat. Grupę badanych stanowiło 120 osób, w tym 72 kobiety i 48 mężczyzn. Rezultaty przeprowadzonych badań umożliwiają wyciągnięcie następującego wniosku końcowego: Młodzież z wysoką gotowością anorektyczną różni się w poziomie i strukturze agresji od młodzieży o niskiej gotowości anorektycznej. Cechuje ich wrogość, nieufność wobec ludzi, a także przeświadczenie, że inni im szkodzą lub zamierzają im zaszkodzić. Adolescenci ci ujawniają zazdość i nienawiść wobec innych. Ponadto młodzież z wysoką gotowością anorektyczną odczuwa poczucie winy wyrażające się w przeżywaniu wyrzutów sumienia oraz wstydu za ujawniane przekonania.

The subject of this thesis is connection between level and structure of aggression and youth` anorexic readiness. Nowadays, eating disorder is a common problem and more and more often affects young people. That kind of disorders might have a few different issues, however the most dangerous in personal meaning are anorexia nervosa. In the last decade more attention is being paid not to people with anorexia only but to young people with anorexic readiness, meant as susceptibility to keeping quality and amount of meals under control, aiming to loosing weight, fear of putting on weight and conviction about social pressure of being fit and slim. Researching work has been made relying at the following psychological methods: Buss-Durkee Aggression Scales and Questionnaire to verify individual attitude towards eating – by Ziółkowska. People at the age of 14-15 took a part in this researching. Group was composed with 120 people, 72 girls and 48 boys. Results of carried out tests let us draw a final conclusion: Youth with a high anorexic readiness is vary in level and structure of aggression to young people with low anorexic readiness. Their features are hostility, distrust and believe that others can be harmful or are going to be. Teenagers of this group disclose a jealousy and abhorrence to others. Furthermore, Youth with high anorexia readiness feel guilty expressing pangs of consciense and shame for their convictions.
The level and the structure of agression young people with anorexia radiness syndrome
Keywords: zaburzenia odżywiania; anoreksja; agresja; syndrom gotowości anorektycznej; eating disorder; anorexia; agression; anorexia radiness syndrome