Działalność marketingowa podstawą sukcesu działalności baru gastronomiczno - piwnego "X" - Kmak Dariusz (My University, 2005)
Jedną z możliwości kształtowania systemu zarządzania przedsiębiorstwem jest wykorzystanie orientacji marketingowej. Istotą tej orientacji jest jak największe zbliżenie ofert rynkowych przedsiębiorstw do potrzeb potencjalnych klientów. Celem niniejszej pracy jest udowodnienie, że skutecznie prowadzona działalność marketingowa może przyczynić się do osiągnięcia sukcesu nawet małego przedsięwzięcia. Dokonano umiejscowienia marketingu w procesie zarządzania przedsiębiorstwem oraz przedstawiono instrumenty marketingu-mix. Zaprezentowano historię powstania Baru Gastronomiczno – Piwnego oraz opisano dotychczasową działalność marketingową realizowanego przedsięwzięcia. Podjęto próbę stworzenia modelu działań marketingowych, który mógłby być wykorzystany przez analizowany podmiot.
Keywords: marketing; marketing-mix; orientacja marketingowa; zarządzanie firmą; rynek; produkt