Analiza systemu rekrutacji i selekcji pracowników na przykładzie firmy "BESA" - Wójcik, Ewelina (My University, 2010)
Poprawnie przeprowadzony proces rekrutacji i selekcji niesie za sobą wyłonienie właściwej osoby, która będzie przyszłym pracownikiem. Tak ważnym więc jest, aby cały proces prowadzić w sposób rzetelny i dokładny. Celem pracy będzie określenie jak w badanej firmie Besa wygląda system rekrutacji i selekcji oraz jakie wykorzystywane są w niej metody prowadzenia rekrutacji i selekcji. Praca składa się z czterech rozdziałów, które stanowią część teoretyczną oraz empiryczną. Część teoretyczną pracy oparto się na literaturze związanej z rekrutacją i selekcją pracownika. Dane empiryczne to informacje udostępnione przez badaną firmę oraz materiał z przeprowadzonego badania, którym była ankieta dotycząca systemu rekrutacji i selekcji pracowników. Podstawą do zbadania przebiegu systemu rekrutacji i selekcji w firmie Besa jest przeprowadzona ankieta. W ankiecie wzięło udział 40 pracowników. Poprzez analizę poszczególnych etapów rekrutacji i selekcji oraz analizę metod stosowanych przy obydwu procesach udało się wykazać różnice pomiędzy nimi. Oba procesy są zależne od siebie, współgrają ze sobą, ale pełnią różne zadania. Przeprowadzona ankieta pokazała, że badana firma korzysta z różnego rodzaju metod oraz źródeł rekrutacji. Stosuje zarówno rekrutację wewnętrzną, dając w ten sposób szansę swoim pracownikom, oraz stosuje rekrutację zewnętrzną.
An analysis of the employees’ recruitment and selection system as exemplified by BESA Company
Keywords: rekrutacja pracowników; selekcja personalna; kryteria rekrutacji pracowników