Diagnoza pozycji strategicznej w firmie Czempion - Haluch, Lucyna (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest opracowanie strategii rozwoju dla firmy Czempion w sytuacji ciągłych ewolucji i zmian rynkowych. Praca składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym wyjaśniono główne pojęcia dotyczące tematu, opisano istotę strategii rozwoju, podstawowe rodzaje strategii oraz zaprezentowano w jaki sposób należy formułować strategię rozwoju dla przedsiębiorstwa. W rozdziale drugim przedstawiono metody i narzędzia służące do analizy otoczenia i przedsiębiorstwa, które zostaną wykorzystane w procesie formułowania strategii. Trzeci rozdział poświęcony jest charakterystyce działalności hurtowni Czempion. Opisano jej strukturę i system zarządzania, oraz branżę w której działa. W czwartym rozdziale dokonano analizy pozycji strategicznej przedsiębiorstwa. Na podstawie przeprowadzonych kilku różnych analiz, przedstawiona została ocena pozycji przedsiębiorstwa i nastąpiło podsumowanie SWOTEM. Zaproponowano koncepcję strategii dla firmy oraz główne kierunki działań strategicznych. Wyniki badań w pracy przedstawiono w postaci tabel i wykresów. Pracę zamyka zakończenie, w którym nastąpiło podsumowanie pracy. W pracy wykorzystano głównie literaturę poświęconą strategii rozwoju przedsiębiorstwa, korzystano również ze źródeł internetowych oraz materiałów zgromadzonych przez firmę Czempion.
The diagnosis of strategic position of the Czempion company
Keywords: strategia rozwoju; firma; rynek; strategia; przedsiębiorstwo; rozwój przedsiębiorstwa