Przejawy interwencjonizmu w polityce Stanów Zjednoczonych w latach 1981-1989. Ich tradycje historyczne i uwarunkowania współczesne - Kubiczek Arkadiusz (My University, 2001)
Celem pracy jest analiza przejawów interwencjonizmu w polityce Stanów Zjednoczonych w latach 1981-1989, ich tradycji historycznych i uwarunkowań współczesnych. Przedstawiono kształtowanie się doktrynalnych aspektów izolacjonizmu i interwencjonizmu w polityce Stanów Zjednoczonych, począwszy od czasów Ojców Założycieli aż po prezydenturę Trumana. Omówiono działania podejmowane przez Reagana w ramach doktryny interwencjonizmu zmierzające do odzyskania przez Stany Zjednoczone pozycji przywódcy ,,wolnego świata” oraz podważenia militarnej i ideologicznej pozycji Związku Radzieckiego. Dokonano analizy rezultatów oraz zasadności stosowania przez Stany Zjednoczone polityki interwencji i zaangażowania podczas zimnej wojny, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu, jaki miała ta polityka na sytuację wewnętrzną i zewnętrzną Związku Radzieckiego.
Keywords: polityka; Stany Zjednoczone Ameryki; interwencjonizm; Związek Radziecki; izolacjonizm; amerykańska doktryna polityczna; doktryna Reagana