Fundusze Inwestycyjne jako alternatywna forma zarządzania oszczędnościami - Postrożny Przemysław (My University, 2007)
Rynek funduszy inwestycyjnych odgrywa bardzo ważną rolę w gospodarce narodowej Polski. Umożliwia rozwój kraju poprzez transformację oszczędności obywateli w te dziedziny gospodarki, które potrzebują kapitału. Fundusze inwestycyjne pośredniczą w przepływie wolnych środków od osób, podmiotów posiadających nadwyżki finansowe do tych , którzy zgłaszają zapotrzebowanie na kapitał. Rynek funduszy inwestycyjnych rozwija się bardzo dynamicznie. Polacy coraz chętniej powierzają swoje oszczędności funduszom inwestycyjnym. Fundusze inwestycyjne stanowią alternatywę dla osób odważnych, gotowych podjąć ryzyko, które nie chcą trzymać swoich pieniędzy w banku o niskiej stopie zwrotu lecz chcą być aktywnymi uczestnikami rynku kapitałowego. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie funduszy inwestycyjnych jako alternatywnej formy lokowania nadwyżek pieniężnych na przykładzie TFI ING – Bank Śląski.
Investment Funds as an alternative form of savings management.
Keywords: fundusze inwestycyjne; lokata bankowa; obligacje skarbowe; Towarzystwa funduszy inwestycyjnych; fundusz inwestycyjny otwarty; fundusz inwestycyjny zamknięty; fundusz portfelowy; fundusz obligacji; zysk inwestycyjny; ING Bank Śląski