Analiza wyniku finansowego jako podstawa oceny sytuacji finansowej i perspektyw rozwoju przedsiębiorstwa - Kiełbasa, Agnieszka (My University, 2013)
Wynik finansowy jest najbardziej syntetycznym miernikiem rentowności działalności każdej jednostki, jest ogólną miarą korzyści ekonomicznych osiąganych dzięki podejmowanym działaniom. Niniejsza praca jest próbą ukazania szerokiego zakresu informacji, które zawarte są w sprawozdaniach finansowych. Treścią a zarazem celem pracy jest dokonanie analizy sprawozdań finansowych Veniti S.A. w latach 2010-2012 oraz ich interpretacja. Ocenę sytuacji finansowej Veniti S.A. autorka pracy przeprowadziła w oparciu o bilans Jednostki, rachunek zysków i strat oraz analizę wskaźnikową, która rozszerzona została o model Du Ponta i ekonomiczną wartość dodaną. Podstawową hipotezą badawczą pracy jest twierdzenie, że kondycja finansowa Veniti S.A. i przeprowadzone prace prorozwojowe pozwalają na dalszy dynamiczny rozwój Spółki w perspektywie 5 lat. W celu weryfikacji hipotezy badawczej przeprowadzono szczegółowe badania empiryczne. Wszystkie przeprowadzone badania każą określić obecną sytuację Jednostki jako niepewną. Wyniki przeprowadzonych analiz skłaniają do odrzucenia hipotezy badawczej, ponieważ Spółka w badanych okresach nie znajduje się w dobrej kondycji finansowej, mimo iż przeprowadzone działania prorozwojowe wpłynęły na dynamiczny wzrost przychodów, ale jednocześnie spowodowały gwałtowny przyrost kosztów, co rzutuje na wyniki Jednostki. W perspektywie kolejnych 5 lat z pewnością przeprowadzone działania prorozwojowe przyczynią się do zwiększenia konkurencyjności Veniti S.A, może to być receptą na zwiększenie poziomu zysku w najbliższych latach, a więc również sposób na wybrnięcie z niezbyt dobrej sytuacji finansowej.

Financial result is synthetic meter of profitability of activity of every company, there is general measure of economic benefit achieved due to taken operations. This work is test of appearance of range of wide informations, which is included in financial reports. Purpose this work is analysis of financial report in years 2010-2012 Veniti S.A. and interpretation . Author of work has estimated of balance, account of profit and loss and index analysis, who has been expanded about Du Pont’ s model and Economic Value Added. Fundamental hipothesis this work is: financial shape Veniti S.A. and conduct development activities permit to dynamic growth Company in prospect next 5 years. To check searching a hipothesis maked a detailed experiments. All of researchs make to say that Veniti S.A. is in a dificult position. Results of analyses persuade to hurl searching hipothesis, becouse Company in alalysed periods wasn’t in good financial shape. In spite of that They maked development activities influenced to dynamic growth income, but simultaneous cost rising up faster, that influenced on result Veniti S.A.. In perspective next five years conduct development activities will result make larger competitiveness Veniti S.A. This could be a way to increase profit in next years, that coult be also a way to getting out of not good finanscial situation.
Financial analysis as a starting point to judge financial situation and prospects of a company's development
Keywords: wynik finansowy; sprawozdanie finansowe; rentowność; analiza rachunku zysków i strat; analiza wskaźnikowa; financial result; financial report; profitability; analysis of account of profit and loss; index analysis