Ocena ryzyka kredytowego w bankowej analizie na przykładzie Grupy Żywiec S.A. - Sawicka, Ewa (My University, 2011)
Celem pracy jest bliższe przedstawienie istoty ryzyka kredytowego, możliwości jego wykrywania i wskazanie metod służących ograniczeniu tego ryzyka. Dlatego ostatnim rozdziałem tej pracy autorka próbuje wykazać, że do podjęcia dobrej decyzji kredytowej bank musi wykazać się profesjonalizmem, rzetelnością i starannością w analizie informacji otrzymanych od potencjalnego kredytobiorcy. Nie bez znaczenia jest tu rola analityków finansowych banku. Praca składa się z czterech rozdziałów, trzech teoretycznych i jednego empirycznego. W rozdziale pierwszym zaprezentowane zostały formalnoprawne aspekty działalności kredytowej. Porównano kredyt z pożyczką, określono, kto może ubiegać się o kredyt bankowy, scharakteryzowano istotę umowy kredytowej. Rozdział pierwszy zawiera również nowe podejście do ryzyka bankowego zaprezentowane w Nowej Umowie Kapitałowej (NUK II), oraz ogólne omówienie Rekomendacji T. Rozdział drugi porusza temat ryzyka kredytowego. Zaprezentowano w nim różne definicje ryzyka kredytowego, jego podział oraz czynniki wpływające na poziom tego ryzyka.Wspomniano również o monitoringu kredytowym, który jest instrumentem redukowania ryzyka. Przedstawione są tu różne formy zabezpieczeń przed ryzykiem kredytowym. Scharakteryzowano limity koncentracji kredytowej, rezerwy na udzielone kredyty oraz współczynnik wypłacalności. Przedstawiono również osobiste i majątkowe zabezpieczenia kredytów. Rozdział trzeci został poświęcony zdolności kredytowej. Przedstawiono w nim również źródła pozyskiwania informacji o kredytobiorcy, zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzna. Rozdział trzeci to także ocena wniosku kredytowego pod względem formalnym, merytorycznym i jakościowym. Opisano w nim również metody badania zdolności kredytowej przedsiębiorstw. Ostatni czwarty rozdział stanowi część praktyczną pracy. Obrazuje on na podstawie zebranych danych i informacji charakterystykę Grupy Żywiec S.A. Dokonano tu analizy bilansu, rachunku zysków i strat oraz przepływów środków pieniężnych Grupy. Obliczono wskaźniki finansowe, zastosowano model Altmana i credit scoring.
Credit risk assessment in banking analysis on the example of Grupa Zywiec S.A.
Keywords: ryzyko bankowe; ryzyko kredytowe; zabezpieczenie kredytów; zdolność kredytowa