Strategia dywersyfikacji firmy TUM - MIX - Buczek Adam (My University, 2005)
Celem pracy jest przedstawienie strategii dywersyfikacji małej zdywersyfikowanej firmy rozwijającej się na rynku usług. Zakres merytoryczny pracy zawiera się w szeroko pojętej tematyce strategii dywersyfikacji, w której nastąpiła prezentacja tego problemu, począwszy od zdefiniowania rodzajów strategii, działania i czynników określających, a skończywszy na szczegółowej charakterystyce strategii dywersyfikacji. Dużą uwagę poświęcono zaprezentowaniu teoretycznych i empirycznych uwarunkowań związanych z definiowaniem, realizacją strategii ogólnej i finansowej przedsiębiorstwa zdywersyfikowanego. Podstawowym przesłaniem tej pracy jednocześnie myślą przewodnią jest teza, że główną formą istnienia, zapewniającą długofalowy rozwój przedsiębiorstwa są działania dywersyfikujące.
Keywords: strategia marketingowa; dywersyfikacja; polityka finansowa strategii dywersyfikacji; firma TUM-MIX; analiza SWOT; analiza ekonomiczna