Wykorzystanie środków finansowych z Unii Europejskiej na realizację zadań z obszaru rozwoju turystyki w gminie na przykładzie Krynicy - Zdroju - Śmietana, Angelika (My University, 2012)
Głównym tematem niniejszej pracy było przedstawienie wykorzystania środków finansowych pochodzących z Unii Europejskiej na realizację zadań z obszaru rozwoju turystyki na przykładzie Gminy Krynicy – Zdroju. Gmina Krynica – Zdrój w bardzo efektywny sposób wykorzystuje pozyskane środki finansowe na realizację zadań szczególnie w dziedzinie rozwoju turystyki. Dzięki tym środkom powstało wiele ciekawych i godnych zobaczenia obiektów i miejsc m.in. została przeprowadzona rewitalizacja deptaku, gdzie wykonano ciągi spacerowo – rekreacyjne i rowerowe, powstał park sportowo - rekreacyjny, w którym znajdują się: miasteczko rowerowe, plac zabaw dla najmłodszych, ścieżki rowerowe i spacerowe a także boisko sportowe i skatepark. Ponad to powstało nowoczesne Kino Cyfrowe oraz Punkt Informacji Turystycznej. Również dzięki pozyskanym środkom gmina rozpoczęła realizację potężnego projektu budowy i modernizacji wodno – ściekowej w gminie. Reasumując Gmina Krynica – Zdrój bardzo dobrze dysponuje pozyskanymi środkami. Ma konkretnie sprecyzowane cele i konsekwentnie do nich dąży. Dzięki sprawnemu działaniu władz gminnych społeczność lokalna a także przyjezdni turyści mają do dyspozycji wiele ciekawych miejsc i obiektów. Dzięki działaniom władz miejsce to zarówno teraz jak i w przyszłości będzie jeszcze bardziej atrakcyjne dla turystów jak również bardziej przyjazne dla społeczności lokalnej, jako miejsce zamieszkania dające szerokie możliwości rozwoju gospodarczego. Stanie się ono jeszcze bardziej znanym i częściej odwiedzanym kurortem turystyczno - uzdrowiskowym.

The main subject of the thesis is to present the funds used from the European Union to realize the tasks in the area of tourism development on the example of Krynica – Zdrój community. Krynica-Zdrój community in a very efficient way uses raised funds for the implementation of tasks especially in the field of tourism development. With these measures, a number of interesting and worth seeing monuments and sites have been carried out , such as revitalization of promenade, where walk and recreation paths and tracks for bikers have been created, also the sport – recreation park has been founded, which includes the bicycle town, playground for children, bike and walking paths, a football pitch and a skatepark. What is more, the modern digital cinema and Tourist Information point have been also founded. Thanks to those funds, community has begun a huge project of building and modernization of water – sewage system In summary, Krynica-Zdrój community uses the funds in a very efficient way. It has specifically defined goals and consistently strives to them. Thanks to the smooth operations of municipal authorities and local community visitors, tourists have many interesting places and objects to visit. Thanks to the authorities of that place, both now and in future it will be even more attractive for tourists as well as friendlier to the community as a place of residence with opportunities for economic development. It has become more famous and frequently visited tourist health resort.
To present the funds used from the European Union to realize the tasks in the area of tourism development on the example of Krynica – Zdrój community
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; Unia Europejska; fundusze europejskie; turystyka