Analiza ofert ubezpieczeniowych w zakresie kosztów leczenia i następstw nieszczęśliwych wypadków - Fyda, Anna (My University, 2011)
Celem pracy jest zaprezentowanie z jednej strony wielorakich zalet, pozytywów pożytków i innych plusów wybranych ofert ubezpieczeniowych dotyczących następstw nieszczęśliwych wypadków (NNW) i kosztów leczenia (KL), a z drugiej ich braków, wad, słabości, negatywów i wszelkich minusów z uwzględnieniem relatywnie niskich zwykle kosztów ubezpieczenia krótkoterminowego. Celem jest też uświadomienie potencjalnym klientom wagi, znaczenia, korzyści, potrzeby, a nawet konieczności ubezpieczania się od następstw nieszczęśliwych wypadków za granicą i kosztów leczenia. Podstawowa hipoteza badawcza postawiona w pracy koncentruje się na poszukiwaniu i wskazaniu najważniejszych kryteriów wyboru firmy ubezpieczeniowej oraz oferowanych przez nią produktów ubezpieczeniowych. Do zbadania hipotezy, że cena produktu jest podstawowym kryterium przy wyborze firmy ubezpieczeniowej, zestawiano ze sobą dwa produkty ubezpieczeniowe NNW i KL oferowane przez trzy znane towarzystwa ubezpieczeniowe działające w Polsce.
Analysis of insurance offers medical and personal accident
Keywords: ubezpieczenia społeczne; koszty leczenia; ubezpieczenia krótkoterminowe; produkt ubezpieczeniowy